Wednesday, October 24, 2012

သစ္သီးဝလံတို႔၏ အေစ့ကို စားသင့္မစားသင့္


သစ္သီးဝလံအခ်ိဳ ႔ရဲ ႔အေစ့ကို စားလု႔ိရတယ္လို႔ ထင္ေနသူမ်ား ရွိေနပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ယင္းအေစ့ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူ ျပဳတယ္။ ဝမ္းနဲ႔ ပက္သက္တဲ့ ေရာဂါ ေပ်ာက္တယ္၊ မ်က္စိ အားတိုးတယ္လို႔ ထင္သူမ်ားလည္း ရွိေနပါတယ္။ အမွန္ေတာ့ ယင္းအေစ့မ်ားကို မစားသင့္ပါဘူး။ (သာမန္- အျပင္အသားစားရေသာ သစ္သီးဝလံမ်ားကို ဆုိလိုသည္၊ အေစ့စားရေသာ ေျမပဲ၊ ပဲသီး တို႔ကဲ့သုိ႔ အသီးမ်ားကို မဆိုလိုပါ။)

ေဆးပညာရွင္မ်ား ရွာေဖြေတြ႔ရွိထားခ်က္ ျဖစ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ သရက္သီး၊ ပန္းသီး၊ ဇီးသီး၊ မက္မံုသီး၊ သလဲသီး၊ ခ်ယ္ရီသီးတို႔ရဲ ႔ အေစ့ မ်ား ျဖစ္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ယင္း အသီးေတြရဲ ႔အေစ့ေတြ ထဲမွာ ဆိုင္ယာႏိုက္လို႔ ေခၚတဲ့ အဆိပ္တစ္မ်ိဳး ရွိေနလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ယင္းအဆိပ္က သၾကားဓာတ္ပါတဲ့ အသီး အေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ရွိေနတတ္ ပါတယ္။
...

ဆိုင္ယာႏိုက္အမည္ရအဆိပ္ဆိုတာ ဓာတုေဗဒအေခၚအရ ပရပ္စစ္ အက္ဆစ္ (HCN) ျဖစ္ပါတယ္။ ဂ်ပိုးသတ္ေဆး၊ ျခင္ယင္တားေဆး ႏွင့္ အျခား ဘက္တီးရီးယား ႏွိပ္ႏွင္ေရးေဆးတို႔မွာ ပါဝင္ပါတယ္။ ေရႊကိုလည္း အရည္ေပ်ာ္ေစႏိုင္ျပီး ေရႊသန္႔လုပ္ငန္းေတြမွာ အသံုးျပဳပါတယ္။ အျခားေသာ သတၱဳတြင္းထြက္လုပ္ငန္းေတြမွာလည္း အသံုးျပဳပါတယ္။ ဓာတ္ခြဲခန္းမွ ထုတ္ယူရတဲ့ ဓာတုေဆးျဖစ္ပါတယ္။

သဘာဝအေလ်ာက္လည္း ရွိတတ္ပါတယ္။ သစ္သီးဝလံ၊ မွုိပင္အခ်ိဳ ႔ေတြမွာ ရွိေနတတ္ပါတယ္။ သၾကားဓာတ္ (Sugar) မွာ ေမာ္လီက်ဴးအေနနဲ႔ ဓာတ္ဖြဲ႔ ေနတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သစ္သီးေတြရဲ ႔အေစ့ေတြထဲမွာ ရွိေနရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။

ကေလးငယ္မ်ား ဇီးသီးအခ်ဥ္၊ သရက္သီး၊ ပန္းသီး၊ မက္မံုသီး အစရွိသျဖင့္တို႔ စားသံုးရာမွာ အေစ့မစားမိေစဖို႔ အထူးသတိေပးထားရန္ လိုအပ္ပါတယ္။ ယင္းအေစ့မ်ားဟာ ပါဝင္တ့ဲအခ်ိဳးအစား အလိုက္ လူကို အႏၱရာယ္ျပဳတတ္တဲ့ အဆိပ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
---
Ref:wiki

http://innewsmyanmar.blogspot.com/2012/10/blog-post_24.html

No comments:

Post a Comment